Anul 2024 a debutat deja cu multe schimbări la nivel de legislație importante și pentru Resursele Umane. Se anunță a fi un an de inovație și transformare. De la folosirea Inteligenței Artificiale în procesele de HR până la personalizarea experienței angajaților, domeniul HR se transformă.

Iată care sunt principalele tendințe din acest an:

Inteligența artificială salvează timp și resurse

Un studiu recent arată că 81% dintre organizații au implementat inteligența artificială în procesele lor de HR. Anul trecut s-au înregistrat progrese semnificative în domeniul AI și multe din procesele HR au fost simplificate. Softurile de HR ce au la bază AI integrează managementul recrutării, evaluarea performanței, dezvoltarea angajaților și multe altele, facilitând o abordare completă a gestionării resurselor umane.

Printre principalele beneficii ale utilizării AI se numără:

  • Economisirea resurselor prin eliminarea muncii repetitive. Soluțiile bazate pe AI pot face selecția inițială a candidaților prin analizarea unui volum mare de CV-uri, selectarea candidaților adecvați, transmiterea unor întrebări de calificare și stabilirea intervalelor potrivite în calendarul participanților. De asemenea, se folosesc chatboți pentru a evalua etapa inițială și întrebările care pot apărea.
  • Reducerea costului de angajare.
  • Analizarea datelor oferite de angajați pentru crearea modelelor și tendințelor în comportamentul angajaților ajutând la anticiparea nevoilor acestora și îmbunătățirea satisfacției în muncă.

Oferte personalizate pe nevoilor angajaților

În 2024, tendințele HR subliniază importanța recunoașterii unicității fiecărui angajat și adaptarea ofertelor pentru a maximiza satisfacția și performanța în muncă. Folosirea AI te poate ajuta să înțelegi anumite dorințe ale angajaților, însă o abordare personalizată se va putea face după cunoașterea profundă a nevoilor fiecărui angajat. Principalele elemente ale acestei abordări includ: flexibilitate în programul de lucru, beneficii individuale, zile libere, programe de dezvoltare personalizate.

Transparență salarială

În 2023, Directiva nr 970/2023 privind transparența salarială a trasat o nouă direcție pentru HR. Astfel că în 2024 acest lucru reprezintă o tendință importantă. Transparența salarială prezintă importantă deoarece ajută la echitate salarială, motivarea angajaților, o cultură organizațională puternică și la recrutarea și retenția talentelor. O cultură organizațională transparentă și un mediu de lucru transparent sunt concepte importante pentru angajați.

Focus pe diversitate și incluziune

O altă tendință importantă în 2024 este diversitatea și incluziunea, factori ce aduc popularitate în cadrul companiilor. Diversitatea înseamnă acceptarea unui spectru larg de diferențe și similitudini în cadrul forței de muncă, în timp ce incluziunea vizează crearea unui mediu de muncă în care toți angajații se simt valorizați, respectați și implicați. Companiile ce aleg să adopte o cultură organizațională ce promovează diversitatea și incluziunea se bucură de multe beneficii.

Dezvoltarea continuă a angajaților

Una dintre cele mai importante tendințe ale anului 2024 în ce privește HR va fi această nevoie de dezvoltare continuă a angajatului. Firmele ce aleg să investească în dezvoltarea angajaților nu doar că se bucură de mai multă productivitate având angajați mult mai bine pregătiți, dar se bucură și de angajați mulțumiți. Companiile nu sunt doar atente la a crea oportunități de creștere și dezvoltare, ci și de a crea experiențe personalizate pentru fiecare angajat în parte.

Pentru a înțelege mai bine nevoia de dezvoltare a angajaților, descarcă gratuit workbook-ul ”Cum să crești satisfacția angajaților prin programe de formare profesională”.