Diversitatea, echitatea și incluziunea, cunoscute sub numele de DEI, reprezintă un subiect popular, dar sensibil, în rândul forței de muncă de astăzi. Conducerea și departamentul de resurse umane care recunosc acest lucru găsesc modalități de a se asigura că angajații de toate rasele, etniile, abilitățile, orientările sexuale, religiile etc. sunt reprezentați. Uneori inclusă, dar adesea omisă, este vârsta.

Vârsta nu prezintă culoare, rasă, religie, sex etc. Pur și simplu este. Oamenii îmbătrânesc și, pe măsură ce îmbătrânesc, prejudecățile la locul de muncă pot deveni evidente. Este important să fiți conștienți de acest aspect. Un studiu realizat în 2022 de LiveCareer, intitulat „Older People & the Workplace” (Persoanele în vârstă și locul de muncă), a dezvăluit câteva constatări intrigante în ceea ce privește stereotipurile și discriminarea legate de vârstă. Mai mult de 1.000 de lucrători au fost chestionați pentru a „investiga opiniile lor despre persoanele în vârstă la locul de muncă”.

Opt din zece respondenți au afirmat că stereotipurile legate de vârstă sunt încă vizibile la locul de muncă.

Ce se consideră bătrân? Patruzeci și trei la sută dintre cei intervievați au spus că peste 40 de ani este bătrân. Douăzeci și șase la sută au spus că 50-plus este bătrân. Iar 21% au spus că 60-plus este bătrân. Așadar, dacă aveți 50 de ani, cu probabil 15 sau mai mulți ani până la pensionare, 69% dintre persoanele cu care lucrați consideră că sunteți bătrân.

Iată alte câteva concluzii ale studiului LiveCareer care vă vor face să vă gândiți la modul în care organizația dumneavoastră tratează angajații în vârstă:

  • 74% dintre respondenții cu vârste de peste 50 de ani au declarat că au fost concediați din cauza vârstei lor.
  • 86% dintre cei cu vârsta de peste 50 de ani au considerat că majoritatea anunțurilor de angajare se adresează persoanelor mai tinere decât ei.
  • 72% dintre respondenți au afirmat că angajații mai în vârstă au fost ținta hărțuirii la locul de muncă.
  • 77% dintre respondenți au declarat: Nu am fost angajat pentru un loc de muncă din cauza vârstei mele.
  • 69% au spus: Mi-e teamă că îmi voi pierde locul de muncă din cauza vârstei mele.

Dacă peste 50 de ani este bătrân, atunci conducerea este … bătrână. Potrivit Zippia, în SUA sunt angajați în prezent peste 38.700 de directori executivi, iar vârsta medie a acestora este de 52 de ani. Dacă ne uităm la Fortune 500, vârsta medie a unui CEO este de 57 de ani. Mai multe companii de pe lista Fortune sunt conduse de directori executivi cu vârste cuprinse între 71 și 91 de ani!

Luați în considerare vârsta celor mai puternici directori din Statele Unite. Președintele Biden avea 78 de ani când a devenit președinte. Donald Trump avea 70 de ani. Barak Obama pare un copil, având în vedere că a intrat în Biroul Oval la doar 47 de ani. Vârsta medie generală a unui președinte al Statelor Unite care intră în funcție este de 56 de ani (aproape 57).

Unele companii și mărci adoptă o poziție proactivă împotriva discriminării pe criterii de vârstă. Dove și Wendy’s din Canada au reacționat după ce CTV News a concediat-o pe prezentatoarea de știri canadiană Lisa LaFlamme pentru că și-a lăsat părul să încărunțească. Dove Canada a reacționat cu o campanie #KeepTheGrey (Păstrează griul) pe postările sale de pe rețelele de socializare. Ei au scris: „Vârsta este frumoasă. Femeile ar trebui să o poată face în condițiile lor, fără consecințe”. Wendy’s a scris pe Twitter: „Pentru că o vedetă este o vedetă indiferent de culoarea părului”.

Companiile își evaluează politicile de pensionare, recunoscând valoarea angajaților mai în vârstă. Target a anunțat recent că elimină vârsta obligatorie de pensionare de 65 de ani. Actualul său director general, Brian Cornell, va împlini 64 de ani la următoarea sa aniversare, iar Target nu pare pregătită să înceapă planificarea pentru succesorul său. Deși motivul pentru care Target a schimbat politica poate părea interesat, nu poți ignora faptul că Target a ajuns să realizeze valoarea pe care o are păstrarea celor mai buni angajați, indiferent de vârstă. Alte companii importante, precum 3M, Merck și Boeing, își schimbă și ele politicile privind pensionarea obligatorie.

OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), un grup internațional de economiști cu sediul la Paris, cu peste 38 de țări membre, preconizează că, până în 2050, mai mult de patru din zece persoane (adică 40%) din cele mai avansate economii ale lumii vor avea probabil peste 50 de ani. Forța de muncă îmbătrânește și mai rapid, deoarece persoanele tinere încep să lucreze la o vârstă mai înaintată, iar persoanele mai în vârstă rămân angajate.

Nu întinerim deloc. Suntem mai în vârstă astăzi decât ieri, atât în viață, cât și la locul de muncă. Nu ne putem împotrivi acestui lucru. Este doar un fapt și nu îl putem ignora. Biroul de Statistică a Muncii din SUA arată că și forța de muncă este din ce în ce mai bătrână. În 2000, vârsta medie a unui lucrător din SUA era de 39,3 ani. În 2010, aceasta a sărit la 41,7. În 2020, aceasta a crescut la 42,8.

În ciuda acestor schimbări și observații, prejudecățile legate de vârstă încă există. Trebuie să fie luată în considerare – și eradicată – la fel ca și alte probleme legate de DEI.

Dacă vrei să afli informații despre un instrument care activează această aplicație într-un mod clar, pe lângă faptul că aduce oportunitatea unei evaluări mai precise, te rugăm să contactezi echipa noastră și le adresezi întrebările tale profesioniștilor noștri!

Sursa: entrepreneur.com