Testele psihometrice sunt printre cele mai populare instrumente de selecție utilizate pentru a identifica oamenii potriviți pentru posturile din sectorul public și privat. De-a lungul timpului, testele psihometrice au fost considerate a fi o metodă obiectivă de evaluare a inteligenței unui individ și a adecvării acestuia față de cerințele postului. În repetate rânduri, s-a spus că nu are niciun sens pregătirea pentru testul psihometric, deoarece nu măsoară cunoștințele dobândite, ci doar inteligența nativă.

 

Aceste afirmații s-au dovedit a fi greșite. Mai mulți cercetători au descoperit că succesul testelor psihometrice depinde nu numai de inteligența naturală a solicitanților, ci și de studiile lor și de experiența lor în susținerea testelor psihometrice.

 

S-a demonstrat că multe componente ale unui test psihometric se bazează pe cunoștințele și abilitățile dobândite, prin urmare, cei care au primit o educație mai bună au mai multe șanse să reușească la test. De asemenea, proaspeții absolvenți de facultate au șanse mai mari de a obține performanțe superioare la test decât cei care și-au finalizat studiile cu mai mulți ani în urmă. Cu toate acestea, sunt șanse ca toți să întâmpine dificultăți mai mari în cadrul testelor psihometrice decât cei care au experiența recentă a parcurgerii unui test psihometric, întrucât nici universitatea, nici școala generală sau liceul nu îi pregătesc pe studenți sau elevi pentru testele psihometrice.

 

Pe parcursul educației noastre, ni se cere să susținem diferite tipuri de examene pentru care trebuie să studiem și să exersăm. Asta se aplică și în cazul testului psihometric.  Studierea conceptelor matematice, dobândirea instrumentelor de reflexie pentru a rezolva întrebări bazate pe scenarii într-o manieră logică, învățarea diferitelor modele logice și formale și îmbogățirea vocabularului îți vor îmbunătăți semnificativ succesul la testul psihometric.

 

Un alt factor important care îți influențează succesul este dobândirea experienței reale a finalizării unui test psihometric. În timpul pregătirii testului, vei învăța să planifici timpul alocat, să lucrezi eficient, să citești rapid și să înțelegi instrucțiunile testului – și să faci abstracție de presiune.

 

Pregătirea eficientă a testelor psihometrice îți va ameliora abilitățile și îți va reduce semnificativ anxietatea și presiunea, astfel încât să îți poți demonstra în mod eficient adevăratele capacități!

 

Prin exercițiu îți poți îmbunătăți performanța la testele psihometrice

Literatura actuală în domeniul psihometriei indică faptul că o pregătire eficientă îmbunătățește rezultatele testelor IQ, ale testelor de inovație și ale celor psihometrice. Cu toate acestea, aceste constatări sunt cunoscute de ceva vreme. Un studiu din anii 60 care a investigat impactul exercițiului intensiv (șase ore de exercițiu) a arătat că un astfel de antrenament poate îmbunătăți IQ-ul (inteligența) cu nouă puncte, în medie. Deși asta nu schimbă radical lucrurile, poate fi exact ce îți trebuie pentru a ieși în fața altor candidați la același post.

Cea mai detaliată cercetare privind efectele pregătirii pentru teste în rândul adulților a fost publicată în America de Nord în 1979 de Comisia Federală pentru Comerț din SUA. Cercetarea s-a axat pe examenul SAT, un test de inteligență susținut de adulții din SUA care ar dori să studieze la facultate. Examenul SAT, similar testului psihometric, are componente de raționament verbal și numeric. Rezultatele cercetării au demonstrat că o pregătire eficientă îmbunătățește scorurile obținute la testele de raționament verbal și numeric.

Alte cercetări, efectuate de Serviciile de Testare Educațională din SUA, au constatat, de asemenea, că, în urma unei pregătiri adecvate, oamenii își îmbunătățesc scorurile la testele de raționament verbal și numeric cu 20 până la 35 de puncte în medie.

Concluzia este clară – te poți pregăti pentru testul psihometric, dar ai nevoie de antrenamentul adecvat pentru a maximiza beneficiile pregătirii.

Cine își poate îmbunătăți abilitățile psihometrice și realizările?

Cei care nu au susținut niciodată teste psihometrice. Dacă nu ai susținut teste psihometrice până acum, vei putea afla rapid care sunt diferitele tipuri de teste, vei înțelege tipurile de întrebări pe care le poți primi și vei învăța cum să răspunzi eficient la acestea. Vei putea exersa pe teste reale care corespund cerințelor postului la care candidezi. Vei primi un raport personalizat, cu o explicație detaliată a ceea ce vor afla angajatorii din rezultatul testului, cu privire la adecvarea ta pentru post, precum și recomandări specifice cu privire la domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești.

Cei care au susținut teste psihometrice în trecut. Dacă ai mai dat testul, ai o înțelegere superioară a lucrurilor la care să te aștepți în cadrul acestuia. Dacă ai reușit, ca urmare, să obții locul de muncă vizat, este bine să știi că în testarea psihometrică rezultatele anterioare nu garantează rezultatele viitoare. Poate că aplici pentru un loc de muncă cu cerințe diferite sau concurezi cu candidați mai pricepuți de data aceasta. Pregătirea pentru testul psihometric necesită mai mult decât experiență în susținerea testului. Îți poți îmbunătăți rezultatele învățând și exersând diferite tipuri de întrebări. Cu cât înveți și exersezi, cu atât îți vei putea îmbunătăți rezultatele.

Dacă nu ai reușit să obții locul de muncă pentru care ai candidat sau promoția pe care ți-ai dorit-o, din cauza rezultatelor la testul psihometric, s-ar putea să ai un sentiment de disperare. Poate crezi că nu ai nicio șansă.  Trebuie să știi că multe componente ale testelor psihometrice se bazează pe cunoștințe dobândite și abilități care pot fi îmbunătățite. Învățarea și exersarea diferitelor tipuri de întrebări de raționament numeric, descoperirea mentalităților din spatele întrebărilor de raționament verbal și recunoașterea modelelor de transformare din cadrul întrebărilor de raționament abstract îți oferă avantajul de care ai nevoie.

Cei care consideră că trebuie să se perfecționeze într-o anumită zonă a testului (numerică, verbală sau abstractă). Majoritatea oamenilor se pricep la anumite lucruri – este posibil să ai bune abilități verbale sau să fii foarte priceput în a rezolva problemele de matematică. Rareori găsești oameni pricepuți în tot ceea ce fac.  Considerăm că pot fi îmbunătățite rezultatele pe toate planurile. Cu toate acestea, pregătirea noastră pentru testarea psihometrică este concepută astfel încât să îți poți concentra eforturile pe zona pe care dorești să o îmbunătățești, să exersezi de câte ori vrei și să primești feedback pentru a ști pe ce trebuie să te concentrezi.

Cei care se tem de examene. Majoritatea oamenilor se confruntă cu un anumit nivel de anxietate când trebuie să susțină un examen. Această anxietate afectează performanța. Testul psihometric provoacă mai multă anxietate decât alte teste, deoarece ți se cere să îndeplinești sarcini nemaiîntâlnite, într-un interval de timp limitat. Mai rău este că un eșec va avea consecințe asupra carierei tale și asupra calității vieții tale mulți ani de acum încolo.

Pregătirea pentru test reduce anxietatea și te ajută să abordezi examenul cu încredere. Exercițiile pregătitoare de la IPC te vor echipa cu strategii eficiente pentru teste. Cursurile noastre parcurg pas cu pas toate cunoștințele și abilitățile necesare de care ai nevoie pentru a stăpâni testul. Vei putea susține mai multe simulări de test care să corespundă cerințelor locului de muncă pentru care ai candidat, de câte ori ai nevoie, până când te vei simți încrezător. La finalul fiecărui test, vei primi un raport personalizat și explicații detaliate de răspuns pentru toate întrebările din cadrul testului. Vei putea să înveți din greșeli, să înțelegi cum să răspunzi corect la întrebări și să identifici domeniile în care e loc de mai bine.